A grillezés és bográcsozás az egyik legnépszerűbb és legkellemesebb időtöltés, amit tavasztól egészen őszig megtehetünk. Habár egy igazán feltöltő kikapcsolódásról van szó, nem szabad elmennünk amellett, hogy az egyik leginkább környezetszennyező tevékenység is egyben. A munkálatok során keletkező műanyaghulladék elképesztő méreteket ölthet, arról nem is beszélve, hogy az ivóvízhasználatunk is jelentősen megnövekedhet. De mit tehetünk akkor, ha szeretnénk kicsit “zöldebb” módon élvezni a kerti grillezés minden örömét? Cikkünkben bemutatjuk a környezetbarát lehetőségeket.
Tényleg olyan káros a környezetre a grillezés és bográcsozás?
A bográcsozás és a grillezés élményét jelentős részben a szabadtéri időtöltés adja, amikor is élvezhetjük a napsugarak melegét, a friss levegő illatát. Eközben pedig elképesztően finom, tűzön sült vagy főtt ételeket készíthetünk, amiket később szeretteink körében fogyaszthatunk. Ez a természetközeli élmény azonban szembe megy néhány alapvető ténnyel, ami a szabadtéri sütögetéssel jár. A következőkben bemutatjuk azokat a pontokat, amelyek rövid és hosszú távú problémát jelenthetnek a környezetre nézve.
Grillezés és a műanyag hulladéktermelés
Az első és legfontosabb, hogy a legtöbb előregyártott élelmiszert műanyagcsomagolásban kínálják, amit rögtön azután eldobunk, hogy a terméket kivettük belőle. Arról nem is beszélve, hogy a grillezéshez eszközök is kellenek, amelyek nem ritkán szintén szintetikus anyagból készülnek.
Zsiradék
Ha pedig mindez önmagában még nem lett volna elég, fontos megemlíteni, hogy a sütés-főzéshez használt rengeteg zsiradék és olaj gyakran a természetbe kerül, ami kárt tehet az élővilágban.
Nagymértékű ivóvíz-felhasználás
A felhasznált alufólia és sztreccsfólia további környezeti terheket jelent, holott ezek alkalmazása nem feltétlen szükséges. Végül, de nem utolsósorban, a folyóvíz alatt történő mosogatás során elképesztő mennyiségű vizet pazarolhatunk el, holott az ivóvíz megóvása egyre égetőbb társadalmi szintű feladatunk.
Nem kell aggódni, mindezzel nem azt akarjuk mondani, hogy le kell mondani a grillezés és bográcsozás élményéről, vagy, hogy csak bűntudat mellett lehet hódolni a szenvedélyünknek. Csupán néhány egyszerű és tudatos változtatást kell végeznünk, hogy az örömteli időtöltés lehetőleg a bolygónk számára is pozitív hatással legyen. Rögtön eláruljuk, hogy miként lehetséges ez!
Grillezés környezettudatos módon
Most, hogy már érezzük önmagunkon a tevékenység negatív hatásait, itt az idő, hogy változtassunk, és környezetkímélő módon hódoljunk szenvedélyünknek. Szerencsére több lehetőség is adott, hogy a grillezés bográcsozás ne menjen a környezetünk kárára.
Alapanyag fenntartható gazdálkodásból
Ahogy azt korábban is írtuk, a szabadtéri sütögetés egyik legnagyobb problematikája, hogy az előregyártott alapanyagok elképesztő műanyaghulladékkal járnak. A helyi termelőktől származó élelmiszerek vásárlása és a szezonális alapanyagok használata csökkentheti az ételek előállításával járó szén-dioxid-kibocsátást. Támogathatjuk a fenntartható gazdálkodást, ha bio vagy ökológiai gazdálkodásból származó húst és zöldségeket választunk. Ezzel nem csupán a természeti terheket csökkenthetjük, de hozzájárulhatunk a humánusabb állattartáshoz és feldolgozóiparhoz is.
Grillezés és bográcsozás olajmentesen
Szerencsére napjainkban már több újhullámos recept található az interneten, amelyek kerülik a felesleges olaj és zsír hozzáadását. A zsiradék csökkentése az egészségünkre is pozitív hatást gyakorol, melynek köszönhetően akár a koleszterinszint is normalizálódhat. Ráadásul a tányérokra tapadt olaj jóval kevesebb lesz, ami így nem kerül a környezetbe.
Tudatos hulladékkezelés
Habár elkerülhetetlen, hogy valamennyi hulladék keletkezzen, az már a mi döntésünk, hogy miként kezeljük azt. A grillezés után jelenlévő hulladékot, például élelmiszermaradékokat és szenet, különítsük el, és ahol lehet, komposztáljunk, a műanyag és papírhulladékot pedig szelektálva dobjuk ki. Ezek ugyan apróságnak tűnhetnek, de annál többet számítanak az ökológiai lábnyomunk csökkentésében.
Forradalmasított étkészlet és csomagolás
Ahogy azt korábban is írtuk, a kerti sütögetéssel járó mosatlan megtisztítása elképesztő ivóvíz mennyiséggel jár. Mindez egyre nagyobb problémát jelent a csökkenő vízkészletből kifolyólag. Ahhoz, hogy a grillezés és bográcsozás kisebb vízfelhasználással járjon, akár az étkészletet is újragondolhatjuk.
Kerüljük az egyszer használatos műanyag evőeszközök és tányérok használatát, ezek ugyanis akár évtizedekig is jelen lehetnek a környezetben. Ha pedig ezek a műanyag kellékek a vizekbe is bekerülnek, az beláthatatlan károkat jelenthet. A porcelán és fém étkészlet jó ötletnek tűnhet, azonban ezek megtisztítása szintén ivóvízigényes.
A jó hír, hogy létezik ideális megoldás, amellyel mindkét problémát kiküszöbölhetjük. A begreen papír és cukornád tányérok, valamint fa evőeszközök fenntartható megoldást jelentenek a grillezés során. Tartós kialakításuknak köszönhetően használatuk kényelmes és biztonságos. A tálak akár forró folyadékok rövidebb ideig történő tárolására is alkalmasak. Az újrahasznosított papírból készült poharak véget vetnek a végeláthatatlan üvegpohár halomnak, ami a sütögetés után megmarad.
A begreen-nél nem csupán a termékek, hanem a gyártási folyamatok során is a fenntartható megoldások hívei vagyunk, így biztos lehet abban, hogy valóban kiváló döntést hozott ökológiai szempontból is.
Ételcsomagolás: hogyan legyen környezetkímélő?
A közös étkezést követően a megmaradt étel szállítása és csomagolása sem jelent gondot. A begreen ételszállító dobozok egyedi kialakításának köszönhetően akár hosszabb távú tárolást is lehetővé tesznek, szivárgás vagy olajos foltok nélkül. Az ételcsomagolás sosem volt még ilyen könnyű és környezettudatos.
A begreen újrahasznosított tároló dobozai jelentősen csökkentik a felhasznált alapanyagok mennyiségét, valamint biológiailag lebomló összetevőkből épülnek fel. Megfelelő hulladékkezelés során, használatukkal jelentősen csökkenthetőek a környezeti terhek.
A vállalkozásom is lehet “begreen”?
Most, hogy már az otthoni grillezés és bográcsozás kritikus kérdéseit megoldottuk, felmerülhet önben a kérdés, hogy vajon a vállalkozása is működhet-e fenntarthatóbb módon? A jó hírünk az, hogy igen! Termékeinket akár ipari mennyiségben is megrendelheti, amennyiben szeretné szolgáltatásait vagy termelését zöldebb módon végezni.
A begreen cégek számára is biztosít fenntartható forrásból származó étkészleteket, dobozokat, poharakat, papírtáskákat, vagy akár fagyis tégelyeket. Segítünk, hogy vállalkozása szintet lépjen a környezetvédelemben, amivel növelheti vendégei és ügyfelei elköteleződését, továbbá fokozhatja a pozitív megítélést. Rendkívül gyorsan szállítunk akár ipari mennyiségű megrendelés esetén is, így önnek egy pillanatra sem kell megállnia.
Több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezünk a szolgáltatóiparban, így tudjuk, hogy mire van szükség egy rendezvény esetén, vagy akár állandó szolgáltatás során.
Rendeljen tőlünk műanyag-mentes, tartós és minőségi catering eszközöket, amellyel új szintre léphet vállalkozásában. Kérdése van? Vegye fel velünk a kapcsolatot! Kollégáink örömmel állnak rendelkezésére bármilyen kérdés esetén.