A környezetbarát termékek használata már gyakorlatilag minden szolgáltató esetében elengedhetetlen igény, vagy inkább kötelesség. A fenntarthatóság mindannyiunk érdeke. Az olyan szektorok számára, mint a vendéglátás és különösképpen a street food, ma már rengeteg lehetőség adott ennek megfelelő kezeléséhez. A begreen a különböző környezetbarát termékeivel hozzájárul az ökotudatos törekvésekhez, hogy bolygónk és lakói élete egészségesebb lehessen.
Fenntarthatóság a street food területén is
Bolygónk egyik legnagyobb problémáját kétségtelenül a hulladékok nagy mennyisége, illetve a belőlük származó káros anyagok jelentik. A hulladék lebomlási ideje akár 100 év is lehet, ami rendkívüli mértékben terheli meg a környezetet. A piac és a fogyasztói társadalom felelőssége is, hogy a környezetbarát, lebomló termékek és a szelektív hulladékgyűjtés minél jobban beivódjon a köztudatba. A különböző jó gyakorlatokkal a cégek arra sarkallhatják vásárlóikat, hogy válasszák a fenntartható alternatívákat a hagyományos helyett.
A street food a vendéglátás azon ága, amely kontroll nélkül bizony elég sok szemetet termel. Fő jellegzetességüket – nevükből adódóan – az utcai étkezés stílusos lazasága adja. Nem klasszikus éttermi körülmények között történik a fogyasztás, ebből fakadóan a felhasznált evőeszközök, poharak, tányérok jellemzően egyszer használatos műanyagból készülnek. Szerencsére a 21. században már lehetőség van olyan alapanyagokat is felhasználni, amelyek nem tartalmaznak mérgező adalékokat, emellett lebomlanak vagy újrahasznosíthatók.
De milyen környezetbarát anyagokat használhatunk fel a street foodban?
Papír
A papír egy nagyon sokrétűen felhasználható alapanyag, amely lebomlik. Költségkímélő választás, és teljesen egyedi stílus mentén alakítható. A begreen webáruháza széles kínálatot tud felmutatni papírból készült street food termékekből, melyek használatával jelentősen csökkenthető az ökológiai lábnyom.
Milyen papírtermékeket ajánlunk?
- papírpohár
- papírtányér
- papírtölcsér burgonyához
- hamburger/pita tasak
- take away doboz
- papír szívószál
Kraft papír
A kraft papír a sima papír egyik alternatívája. A kraft papír erősebb és tartósabb, mint a sima papír, mivel különleges kémiai eljárással készül, amely megőrzi a rostok erősségét. Ezenkívül általában természetes barna színű, míg a sima papír fehérített és finomabb, ezért kevésbé strapabíró. A kraft szintén lebomló és újrahasznosítható anyag.
Melyik kraft papírból készült termékeinket ajánljuk?
Cukornád
A begreen kínálatában cukornádból készült bagasse termékek is találhatók, melyek még a papírnál is fenntarthatóbbnak számítanak. A papírhoz ugyanis fákat kell kivágni, amelyek csak lassan nőnek az újratelepítés után, viszont a cukornád havonta megújul. A cukornád lebomló és komposztálható anyag. A papírhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, meleg és hideg ételekhez, italokhoz egyaránt ideális.
Milyen cukornád termékeket ajánlunk?
Fa
A fából készült termékek nagy népszerűségnek örvendenek a street food területén. A fa lebomló és komposztálható anyag, amely egyáltalán nem okoz kárt a talajnak. Leginkább evőeszközöket készítenek belőle, így a begreennél mi is ezt ajánljuk alternatívaként.
Street food: hulladékcsökkentés és újrahasznosítás
Komposztálás
A street food szolgáltatók talán egyik legfontosabb problémája a hulladék csökkentése. Ehhez az első lépés az előzőekben is bemutatott fenntartható cukornád és fa termékek használata, amelyek komposztálható, lebomló jellegüknél fogva nem károsítják a környezetet. Ezáltal csökkenthető a hulladékok mennyisége, hisz a komposztálással ezek az anyagok visszajutnak a körforgásba.
A komposztálás során a szerves anyagok visszakerülve a talajba javítják annak minőségét. Nem csupán a cukornád és a fa tartozik ide, hanem egyéb, a konyháról származó szerves anyagok is (kávézacc, tojáshéj, nyers zöldségek stb.).
Szelektív hulladékgyűjtés
A szelektív hulladékgyűjtés ma már szinte mindenhol elvárás. Ezzel a módszerrel külön gyűjthetők a papír, a fém, az üveg és a műanyag hulladékok, melyeket a megfelelő tárolóba kerülve később újrahasznosítanak. Nagyon fontos, hogy a különböző hulladékokat megtisztítva tegyük a szemetesbe, az üvegekről szedjük le a kupakot és a papírt, a koszos, ételmaradékkal teli papírdobozokat pedig ne dobjuk a szelektívbe.
Ha street food vendéglátóhelyet üzemeltetünk, érdemes szelektív gyűjtőket kihelyezni, hogy a vendégeket is a szelektív hulladékgyűjtésre ösztönözzük. Vállalkozóként is felelősek vagyunk a környezetünkért, ha pedig jó példával járunk elöl, azzal még a piaci versenyképességet is növeljük.
Komposztálható szemeteszsák
A szelektív hulladékgyűjtés mellé választhatunk lebomló hulladékzsákot is. Ezek nagy előnye, hogy szintén komposztálhatók, így akár a benne tárolt szerves hulladékkal együtt le is bomlanak.
Újrahasznosítás
A szelektív gyűjtés fontos szerepet játszik az újrahasznosításban, azonban ezen kívül is sokat tehetünk. Vásároljunk újrahasznosított vagy újrahasznosítható alapanyagokból készült termékeket, és amit tudunk, hasznosítsunk újra, adjunk neki más funkciót. A papír, fém, üveg és műanyag tisztított állapotban tökéletesen alkalmazható alternatív szerepekben is. Érdemes újragondolni egy befőttesüveg, egy műanyag doboz vagy akár egy konzervdoboz felhasználását.
A street food esetén is előnyben a helyi termelők
A helyi termelők előnyben részesítésével a hazai piacot és a környezettudatosságot is támogatjuk. A sokszor akár több ezer kilométerről importált élelmiszer alapanyagok rengeteg káros adalékot tartalmaznak a tartósítás végett. A műanyag csomagolásban töltenek sok-sok órát, mire a konyhai felhasználásig eljutnak. Manapság már fogyasztói oldalon is egyre gyakoribb, hogy egy étlapot vagy egy élelmiszer csomagolását alaposan megnézik, utánaérdeklődnek a felhasznált alapanyagoknak. A választásban döntő szempont, hogy mennyire “zöld” az étel.
A helyi termelők azonban biztonságos és szabályozásoknak megfelelő módon termesztik a növényeket, tartják az állatokat, így a bio élelmiszer náluk garantált. Nincs szükség káros tartósítószerekre, hiszen az áru sokkal kevesebbet utazik és azonnal felhasználásra kerül. A helyi alapanyagokkal tehát biztosíthatjuk vendégeink számára a friss és egészséges ételeket.
Innováció és jó gyakorlatok
A street food napjainkban nagyon népszerűvé vált, számos fesztivál és rendezvény kísérője. Mivel az egyik legtöbb hulladékot termelő területről van szó, kulcsfontosságú, hogy folyamatos innovációval újabb és újabb fenntartható megoldásokat építsenek be a működésükbe.
Ehhez járulunk hozzá mi is a begreennél, mert fontos számunkra azon vállalkozások támogatása, akik maguk is elkötelezettek a fenntarthatóság iránt. A jó gyakorlatok integrálásával utat mutathatunk egy olyan irányba, amellyel hosszú távon megőrizhetjük bolygónk természetes működését. Szeretnénk a jövő generációi számára élhető környezetet biztosítani, amit környezetbarát termékeinkkel kívánunk megvalósítani.
Nálunk megtalál mindent, ami a street foodhoz szükséges. Ha mégis hiányérzete támadna, keressen fel bennünket, mert rövid úton beszerezzük Önnek a kívánt árut. Tegyen Ön is a környezetéért, és válasszon környezetbarát termékeket, hogy élővilágunk még sokáig fennmaradjon!