Bagasse csomagolóanyagok a begreen-nél műanyag és papír helyett

Bagasse – A fenntartható, környezetbarát megoldás a vendéglátóipari csomagolóanyagoknál és az élelmiszeriparban

A bagasse, vagy más néven cukornádpép, egy olyan környezetbarát alternatívát kínál a fenntarthatóság megvalósításához az eldobható műanyag termékekkel szemben, melyet szinte tilos kihagyni rengeteg előnye miatt. Maga a pép a cukornád felhasználása közben keletkezik, illetve egészen pontosan az onnan megmaradt rostanyagot jelenti, ami valójában eddig hulladékként végezte.

Rengeteg módon és területen lehet felhasználni, kiemelkedő fontosságú azonban az élelmiszeriparban nyújtott szerepe és a benne rejlő lehetőségek.

Mi az a bagasse?

A cukornádipar egyik melléktermékét nevezzük bagasse-nak, mely egy olyan rost anyag, ami a növény leveleinek begyűjtésekor marad meg. Csak a fenntartható környezet kérdésének felkarolása óta becsülik meg a bagasse jelentőségét, előtte egyszerűen ott hagyták a betakarított területeken elrothadni.

Miután felfedezték, hogy milyen gyorsan megújuló energiaforrást jelent, felhasználása elképesztő tempóban megkezdődött. A papírtermékek kiváltására, illetve a gyárak részére üzemanyagként egyaránt kiváló minőségű alapanyag és 100 %-ban környezetbarát alternatíva.

A bagasse csomagolóanyagok gyártásának folyamata

Ezt a növényi alapú rostterméket kiválóan felhasználhatjuk különféle célokra, ha környezetbarát megoldásokat keresünk. Egyedülálló módszert kínál a fák védelmében, a famentes csomagolóanyagok előállítására.

A bagasse ugyanis tökéletesen képes helyettesíteni a papírt a felhasználás során, miközben a minőség tekintetében sem kell kompromisszumot kötni, sőt, a klinikai tesztelések során a felhasználásában rejlő lehetőségek tárháza még felül is múlta a papírét.

A cukornád gyűjtését és a folyadék extrahálását (kinyerés) követően a megmaradt mellékterméket (ez a bagasse) nem engedik kiszáradni, hanem vízzel elkeverik, amíg a pépes állagot el nem éri. Következő lépésként hozzáadják a különböző adalékanyagokat, majd magas hőmérsékleten,

nyomástechnikát alkalmazva megformázzák a kívánt méretű és alakú csomagolóanyagokat.

A kész termékek pedig rendkívül erősek, komposztálhatók, mikrohullámú sütőben is használhatóak. Ezek a termékek teljes mértékben növényi eredetűek és gyorsan megújuló energiaforrásból készültek. Egy újfajta szemléletmódnak köszönhetően így válik egy eddig hulladékként kezelt anyagból értékes, minőségi alapanyag.

A begreen bagasse csomagolóanyagok előnyei

A begreen különösen nagy hangsúlyt helyez a kifogásolhatatlan termékminőségre. Ezért választotta a bagasse csomagolóanyagokat is, mert tányérjai, poharai, evőeszközei és egyéb tárolói alkalmasak olajos, esetleg forró ételekhez, a folyadékok, üdítők, levesek csomagolására is nagyon praktikus és megbízható termékek.

Fontos kiemelni zsír- és vágásállóságukat, 95°C hőmérsékletig biztonsággal hőtűrő, ezért fagyasztóba és mikrohullámú sütőbe egyaránt behelyezhető.  95°C fok felett a cukornád már veszít megbízhatóságából, ereje csökkenni kezd az extrém magas hőmérséklet hatására.

Hogyan komposztálható a bagasse?

A körforgásos folyamat lezárásaként pedig sem a termékekben való tárolás során, sem azt követően spontán módos nem indul meg a biológiai lebomlás. A bagasse kizárólag speciális komposztálási körülmények között, az erre a célra létesített üzemekben komposztálható.

Ezt követően viszont mindössze néhány hónap leforgása alatt teljesen lebomlik.

Egy olyan, a környezetvédelem mellett elkötelezett cég, mint a begreen is, csomagolási megoldásaival, termékeivel és szolgáltatásaival emberek millióinak mindennapjait érinthetik, így felelősségük óriási.

A begreen arra törekszik, hogy csúcsminőségű és egyben 100 %-ig környezetbarát csomagolóanyagokat kínáljon vásárlóinak, együttműködve a különböző cégek márkatulajdonosaival, a tervezőkkel és más szakterületek jeles képviselőivel. Ide tartoznak az étel, ital- és egyéb folyadékcsomagolások, az élelmiszeripari csomagolóanyagok, a papírzacskók, a bambusz szívószálak, a papírpoharak, stb.

S mivel élelmiszerek csomagolásáról van szó, a használhatóság és a design is egyaránt fontos szempont a termékeink kialakítása során. A begreen fenntarthatóság iránti elkötelezettsége, természet iránti lojalitása példaértékű és hosszútávú célokat jelent, ahol felhasználóik egészsége mindig első helyen van.

További érdekességek a bagasse-ról

A bagasse-ról kijelenthető, hogy a környezetbarát alapanyagok között az egyik legjelentősebb a Földön. Mivel természetes anyag, teljes mértékben biztonságosan felhasználható. Abban pedig egyedülálló, hogy a nagyon gyorsan megújuló cukornádból készítik, cirok vagy agavé hozzáadásával, egészen pontosan ezeknek a visszamaradt növényi rosthulladékaiból.

Tekintve, hogy a világ cukorkészletének nagyjából 80 %-át cukornádtermesztők adják, elképesztő mennyiségű bagasse állítható elő, melyet korábban egyszerűen a földeken hagytak megrothadni, mint hulladékterméket.

Mára azonban az egyik legnagyobb kinccsé vált a bio csomagolóanyagok területén, hiszen minimális többletforrásra van szükség az előállításához. Kivételes jelentőségű a bagasse a papírt és a fát kiváltó alternatívaként, ugyanis a cukornád 10 hónapon belül újratermelődik!

Tekintse meg környezetbarát termékeink gazdag kínálatát!

Kérdése, egyedi igénye, észrevétele van? Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársaink örömmel segítenek!