begreen Tudástár – Karbonlábnyom, szénsemlegesség, nettó nulla stb. – Fogalmak és jelentésük

A karbonlábnyom meghatározása

A karbonlábnyom azt mutatja meg, hogy egy cég tevékenysége során, egy ember, egy család életmódja következtében vagy egy termék életciklusa nyomán összességében mennyi üvegházhatású gáz (ÜHG) kerül közvetetten és/vagy közvetlenül a légkörbe. A karbonkibocsátás kifejezés az összes üvegházhatású gáz kibocsátást jelenti egy adott cég, személy, család, közösség, termék vonatkozásában.

Mit jelent a szénsemleges kifejezés?

A szénsemleges vagy szénsemlegesség kifejezések a cégek, magánszemélyek CO2 (szén-dioxid) – kibocsátásának és a Föld CO2-elnyelési képességének egyensúlyára utalnak. A CO2-kibocsátás emberi tevékenység eredménye, ezt tudjuk befolyásolni. A CO2-elnyelés azonban más, ebben a vállalkozások nem tudnak aktívan részt venni, mivel ezt a Föld saját, természetes szén-nyelői végzik.

Melyek bolygónk szén-nyelői? Mire képesek?

A szén-elnyelők a Föld ökológiai rendszerei, amelyek több szenet nyelnek el, mint amennyit kibocsátanak (például az óceánok, a talaj és az erdők).

Gigászi munkájuk mértékének elképzeléséhez az Európai Unió becslései szerint a természetes nyelők 9,5–11 gigatonna CO2-t távolítanak el évente! Ehhez tudnunk kell, hogy egy gigatonna =1 000 000 tonna!

Szóljunk pár szót a károsanyag-kibocsátást mértékéről is viszonyításképpen: egyetlen utas, aki Londonból New Yorkba repül, körülbelül 1 metrikus tonna (1000 kg) CO2-t termel. A perspektíva szempontjából egy gigatonna CO2-kibocsátás 1 000 000 utasnak felel meg Londonból New Yorkba.

A CO2-semlegesség igényléséhez a vállalkozások ott csökkenthetik a lehető legnagyobb mértékben a CO2-kibocsátást, ahol a legrosszabbak a CO2-mutatóik vagyis azokon a területeken, ahol a legtöbb CO2-t bocsátanak ki. Amint ezt sikerül maximálisan csökkenteni, következő lépésként dönthetnek arról, hogy hogyan ellensúlyozzák azt, amit megszüntetni nem tudnak.

Mit jelent a nettó nulla kifejezés, és miben különbözik a CO2-semlegestől?

A nettó nulla meghatározás átfedésben van a szCO2én-dioxid-semlegességgel, ugyanis mindkettő magánszemélyeket, vállalkozásokat és országokat jelöl, melyek elkötelezettek szénlábnyomuk csökkentésére, illetve a CO2-kibocsátásuk ellensúlyozására törekednek. Ezek a fogalmak azonban nem ugyanazok!

Míg a CO2-semlegességre törekvés a CO2-kibocsátás és a kompenzáción keresztüli abszorpció egyensúlyára vonatkozik (ez jellemzően kompenzációt takar, nem tényleges, nagymértékű csökkentést), addig a nettó nulla kifejezés megköveteli a kibocsátás tényleges csökkentését addig a pontig, ahol már egyáltalán nem történik CO2-kibocsátás. A különbség jelentős!

A nettó nulla elérése érdekében a kompenzációs rendszerekbe való befektetés helyett a vállalkozásoknak ténylegesen és nagymértékben csökkenteniük kell a CO2-kibocsátásukat. Mindezt a hatékonyság, a villamosítás, a megújuló energiaforrások előnyben részesítése és más létfontosságú csökkentési intézkedések révén tudják megvalósítani.

A nettó nulla azonban ennél bonyolultabb, ugyanis két kategóriába sorolható: nettó nulla CO2 és nettó nulla kibocsátás! A „nettó nulla CO2” egészen pontosan azt jelenti, hogy nincs elnyelendő CO2-kibocsátás.

A „nettó nulla kibocsátás” azonban az üvegházhatást okozó gázok – beleértve a metánt és a dinitrogén-oxidot, valamint a szén általános egyensúlyát jelenti, amelyet termelnek és eltávolítanak a légkörből. Mindenképpen zavaró, hogy a „nettó nulla kibocsátás” kifejezés használata hasonló a CO2-semleges kifejezéshez.

A begreen környezetbarát termékpalettájával biztosítja a vendéglátóipari szereplőknek a felelős választást kompromisszumok nélkül.

Tekintse meg gazdag kínálatunkat!