Biológiailag lebomló műanyagok – Igazi alternatívát jelentenek az élelmiszer csomagolásban?

Bioműanyagok, mint természetes csomagolási megoldások a fenntarthatóságért

Amikor a környezetbarát csomagolási alternatívákat vesszük szemügyre, először érdemes tisztán látni a különböző bioműanyagok fajtáit. Az elmúlt években történt műanyag csomagolóanyagokkal kapcsolatos szabályozási szigorítások következtében az elsődleges megoldandó feladatok közé emelkedhetett az eldobható műanyagokat helyettesítő biológiailag lebomló, úgynevezett bioműanyagok kutatása, gyártása és bevezetése a lakosság körében.

Égető szükség volt erre az átállásra, mert a műanyaghulladékok miatti szennyezettség mára kezelhetetlen méreteket öltött. A műanyag valamennyi formája, -ide értve a mikroműanyagokat is-, gyakorlatilag mindenütt jelen van bolygónkon: a szárazföldön, a tengerek, óceánok mélyén, sőt már az emberi szervezetben is kimutatható.

Ezért szükségszerű a már meglévő műanyag hulladékok újrafelhasználására megoldásokat találni, egyidejűleg minimalizálni a további műanyag szemét keletkezését. A műanyagok helyett természetes alternatívákat kell keresnünk.

A bioalapú műanyagokon belül két altípus létezik, a biológiailag lebomló (keményítő keverékek, PHA, PLA), és a biológiailag nem lebomlók (PE).
A bioalapú műanyagok teljesen vagy bizonyos százalékban növényi eredetű alapanyagokból készülnek, ezért is nevezik őket bioműanyagnak.

A műanyagokat érintő törvénykezéseknek köszönhetően ma már gyakorlatilag minden létező hagyományos műanyagnak létezik természetes verziója ugyanúgy, ahogyan a műanyagok feldolgozási folyamataira is sikerül folyamatosan egyre inkább környezetkímélő eljárásokat kidolgozni.

Ezek a csökkentett karbonkibocsátású bioműanyagok tulajdonságaikat tekintve minden tekintetben egyenértékűek, ha nem jobbak az eldobható műanyagoknál.

Azonban a bio alapösszetevőktől függetlenül a semlegesítés szakaszában két út kínálkozik: mégpedig hogy komposztálható, lebomlik-e az adott termék vagy sem. Amelyek nem komposztálható, azok szelektív módon összegyűjthetőek és újabb termékek készítésére használhatjuk fel őket.

Bioműanyagok típusai

Bioműanyagokon belül különféle csoportosítások szerint sorolják be az altípusokat. 

Biológiailag lebomló műanyagok

Ide soroljuk azokat, amelyeknek minden alkotórésze természetes összetevőkre képes lebomlani, például szén-dioxiddá, vízzé vagy más, a természetben jelen lévő anyagra. Rendszerint megújuló energiaforrások, petrolkémiai termékek és mikroorganizmusok valamilyen arányú keverékei.

Léteznek olyan helyzetek, melyekben segíthetik a műanyagszennyezés csökkentését, ám igen körültekintően kell ennek lehetőségeit vizsgálni a teljes gazdasági körforgásuk tekintetbe vételével.

Ipari körülmények között komposztálható bioműanyagok

Következő kategória az iparilag komposztálható bioműanyag, melyet eleve úgy terveznek a szakemberek, hogy ipari komposztáló üzemekben szigorúan felügyelt és pontosan kiszabott feltételek között biológiai úton lebomolhassanak, azaz iparilag komposztálhatóak legyenek.
Előfordulhat, hogy házi komposztálóban is képesek a teljes vagy részleges lebomlásra, ám ez egyáltalán nem garantált, hiszen utóbbinál a mikroorganizmusok megléte és a nedvességtartalom eltérő lehet, illetve a hőmérséklet eleve alacsonyabb tartományban található.

Mikrobiológiailag lebomló műanyag

További műanyagfajta a mikrobiológiailag lebomló típus. Az eljárás lényege ennél a típusnál az, hogy a hagyományos műanyagok nem kapcsolódnak a lebomlást segítő mikrobákkal, melyeket viszont ez a polimer anyag magához vonz, így kialakulhat a műanyag mikrobiológiai lebomlása.

Oxidatív, biológiailag lebomló műanyag típus

Az oxidatív biológiailag lebomló műanyagtípus legfőbb jellemzője, hogy egy speciális technológiára épül. Erre azért van szükség, mert az egyik adalékanyag csak kifejezetten meghatározott oxigén-, hő- és nedvességtartalom mellett képes lebomlani. Bomlást követően a bomlástermékek olyan apró részekre hullanak, melyeket a mikroorganizmusok már le tudnak bontani biodegradáció segítségével.

Komposztálható csomagolóanyagok az élelmiszer csomagolásban

Az élelmiszeripar területén a bioműanyag termékek széles választékát találjuk. Elsősorban a csomagolóipar veszi igen nagy hasznukat pl a természetes összetevőjű és komposztálható bagasse poharaknak, tányéroknak, tárolóedényeknek, dobozoknak és egyéb kiegészítőknek.

Túl azon, hogy ezeket a fenntartható termékeket nyugodt szívvel, biztonságosan alkalmazhatjuk, a tárolásuk is elképesztően könnyű, hála a tervezők előrelátásának. Az azonos típusú termékek könnyedén egymásba illeszkednek, így kis helyen rengeteg elfér.

Ez pedig mind a szállításukat, mint a raktározásukat nagymértékben gazdaságossá teszi.

Vonzóvá teszi őket továbbá, hogy semmiféle műanyag ízt vagy illatot nem tesznek hozzá az ételekhez és italokhoz, semmilyen módon nem változtatja meg azok eredeti zamatát és illatát.

Mindezeken felül pedig például a bagasse bioműanyagból készült termékeknek maga az előállítása is költséghatékony és természetbarát, mert többek között a cukornád gyártása során visszamaradt nádpépből is készülhet, így szükségtelen újabb területeken kiirtani az értékes erdőket és nem kell földterületeken termeszteni sem. Évente újra termelődik, így gyorsan megújuló megoldásként gondolhatunk rá.

Környezetbarát termékeink gazdag kínálatában Ön is megtalál mindent, amire szüksége van.

Kérdése van? Szeretne többet tudni? Elérhetőségeink bármelyikén várjuk jelentkezését!