Környezetbarát vendéglátás – A fenntartható ételkiszállítás kellékei egy helyen!

begreen cukornád / bagasse menübox, tányér, levesestál

Hogyan lesz a cukornádból tálalóeszköz? Mi az a „bagasse”?

A bagasse, más néven cukornádpép a cukornádipar mellékterméke. Ez az a rostos anyag, amely a cukornád növény levének préselése után visszamarad. Egészen a közelmúltig a bagasse-t általában ártalmatlanították és szemétként végezte. Ma már előkelő helyet foglal el megújuló erőforrások között. Kiváló alternatíva papírtermékek helyett alapanyagként, valamint üzemanyagként is felhasználják.

Tapintásra, küllemre hasonló, mit a papír vagy a karton, leggyakrabban fehér színű.  A fehér színt magas, kb 50%-os cellulóztartalma adja. Többek között ezért kiváló alternatíva sokféle élelmiszer csomagoló termék alapanyagaként.

Hogyan készül a bagasse?

A bagasse-t többféle célra is használják, speciális módszert alkalmaznak a famentes csomagolótermékek előállításához. A cukornád növény betakarítása és a folyadék extrahálása után a visszamaradó anyagot (ez a bagasse) nedvesen tartják, majd vízzel összekeverve péppé alakítják.

Ezt követően az adalékanyagokat hozzáadják a péphez, majd magas hőmérsékleten, nagy nyomást alkalmazva a csomagolótermékeket a kívánt formára préselik. A végeredmény egy erős, mikrohullámú sütőben használható, komposztálható, növényi alapanyagból, azaz megújuló erőforrásokból készült termék.

A bagasse környezetvédelmi előnyei

A bagasse 30-90 napon belül biológiailag lebomlik az erre kidolgozott, speciális komposztálási körülmények között. Bár sok papíralapú termék is komposztálható, a bagasse egyedülálló előnye, hogy melléktermékből készül, tehát termesztése nem jár olyan mértékű környezetterheléssel, mint a fákból származó papír esetében.

A fáknál hosszú időre van szükség, mire kitermelhetővé válnak (7-10 év), és a kitermelésükhöz hektárnyi erdőket irtanak ki, ami rendkívüli erőforrásokat igényel. Ehhez jön még a papírgyártás teljes folyamata is.

A cukornád viszont évente betakarítható, így gyorsan megújuló erőforrás. A másik nagy előny, hogy az eddig hulladékként számon tartott mellékterméket hasznosíthatjuk, mint sokoldalú, környezetbarát alternatívát.

Miért olyan fontos az erdőirtás megállítása?

„Miért rendkívül káros az erdőirtás? Az erdők, kiváltképpen a trópusi erdők – hatalmas mennyiségű szenet tárolnak. Az erdők kipusztításával ez a hatalmas mennyiségű szén a légkörbe kerül, felgyorsítva a globális felmelegedést. Az erdőirtás a teljes hőszigetelő kibocsátás körülbelül 10%-át teszi ki – hozzávetőlegesen annyit, mint 600 millió autó éves kibocsátása.” (Forrás).

A bagasse kifejezetten előnyös alapanyag ételcsomagolásra és evőeszközgyártásra

A bagasse legfőbb előnyei közé tartozik, hogy meleg és hideg termékek tálalására, szállítására egyaránt alkalmas.

Ennek köszönhetően nagyon gyorsan népszerűvé vált ételcsomagolásnál használatos termékek, valamint evőeszközök készítésére egyaránt. Másik kiváló tulajdonsága a sokoldalúsága, hiszen használhatjuk fagyasztóba és mikrohullámú sütőbe egyaránt. Max 120 ℃-ig alkalmas vízálló, zsíros és forró ételek tárolására.

Fontos tudni, hogy hol gyűjtsük, hová dobjuk ki a „bagasse” termékeket használat után?

A „bagasse” termékek csak ipari, speciálisan erre a célra létrehozott üzemekben és körülmények között komposztálhatóak. Ennek oka, hogy természetes környezetben nem tudnak önállóan lebomlani.

Magyarországon jelenleg a kommunális hulladék részeként kerül begyűjtésre, még kialakulóban van ez a rendszer. Remélhetőleg hamarosan elkülönítve is begyűjthető lesz, ahogyan az erre a célra kialakított létesítmény megépítése is megtörténik. Csak a komposztálás megvalósításával hasznosulhat a bagasse teljes mértékben, mivel ellenőrzött körülmények között, a hő és a nyomás hatására a termékek szerves anyagokra bontását követően válik csak újrahasznosíthatóvá.

Bagasse termékeink gazdag kínálatában Ön is megtalál mindent, amire szüksége van.