PLA – a bio műanyag csodája

A fenntarthatóság érdekében egyre többen váltanak a környezetet károsító csomagolási anyagokról a papírra (mint például a papírtasak) vagy a bio anyagokra. Az egyik legnépszerűbb ilyen környezetbarát csomagolási anyag a PLA, mely már több termék csomagolásának alapját is képezi.

Mi az a PLA?

A PLA a politejsav rövidítése, amely egy hőre lágyuló műanyag. Biológiailag lebomló, ezért bio műanyagnak is szokták nevezni. Növényi alapanyagokból gyártják, jellemzően olyan növényekből, amelyek keményítőt tartalmaznak, mint például a búza vagy a kukorica. Előállítása megújuló biomasszából történik, mely ebben az esetben a növényekből kivont tejsavegységeket jelenti. A tejsav minden olyan anyagban megtalálható, amely tartalmaz glükózt.

A politejsav előállítása

A politejsav előállításához elsőként kinyerik a keményítőt az úgynevezett nedves őrlési eljárás segítségével, majd ezt kombinálják egyéb vegyi anyagokkal. Ezt a komplex keveréket ezután felhevítik, hogy a cukrok (glükóz) kiválasztódjanak belőle. A végén a kiválasztódott glükózt erjesztésnek vetik alá, amelynek eredményeképp kapják meg a tejsavat.

A PLA műanyagot polimerizációval vagy kondenzációval állítják elő a kész tejsavból.

Felhasználási területei

A csomagoláson kívül a tejsav alapú műanyag számos egyéb területen is nagyszerűen felhasználható. Ilyen például a 3D nyomtatás: a legjobban hasznosítható 3D-s nyomtatási anyag ugyanis a PLA. Könnyen felhasználható, és többféle 3D nyomtatóhoz is alkalmas.

Mivel nem tartalmaz káros anyagot, ezért tökéletes alapot biztosít étkészletekhez is. A legjobban a hideg ételek és italok tárolására alkalmas, de egy bizonyos eljárással átalakítható úgy, hogy a forró ételek is tárolhatók legyenek benne.

Az orvostudomány is felfedezte már magának: számos implantátum készül belőle, melyek fél év után tejsavvá alakulnak, ezáltal nem terhelik az emberi szervezetet.

PLA+

A PLA+ az eredeti bio műanyag továbbfejlesztett, prémium minőségű változata. Tartósabb és magasabb a hőállósága is, ezáltal sokkal szebb és hosszantartóbb termékeket, csomagolóanyagot lehet belőle előállítani.

Honnan tudható, hogy egy termék vagy a csomagolása PLA műanyagból készült?

Minden terméken kötelező feltüntetni, hogy miből készült. Nincs ez másként a bio műanyag esetében sem: többnyire a termékek alján, esetleg oldalán található, nyilakból összeálló háromszög formát kell keresni, melynek közepén egy szám látható. A PLA száma a 7.

Környezetbarát előnyök

Miért érdemes a PLA-t választani?

  • Ipari körülmények között, de otthon is komposztálható anyag, mely biológiailag lebomlik,
  • nem terheli a környezetet,
  • számos területen alkalmazható (a csomagolástól kezdve egészen az orvostudományig),
  • előállításánál sokkal kevesebb energiát használnak fel,
  • biztonságosan alkalmazható.

A begreen termékek esetében is kiemelt fontosságú a környezetbarát, fenntartható megoldások alkalmazása. Tekintse meg kínálatunkat, ha pedig kérdéssel, kéréssel fordulna hozzánk, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük