begreen tudástár – szélerózió, füst, nitrifikáció, környezethasználat, BOI – Fogalmak és jelentésük

Szélerózió / Defláció:

A szélerózió, más néven defláció az a folyamat, melynek során a szél alakítja a földfelszínt. Ez lehet lassú vagy intenzív, romboló hatású is.

A nagy erejű szélviharok, orkánok, tornádók a Föld sok országában okoznak katasztrófa jellegű károkat, komoly gazdasági problémákat.

Többnyire homokos és löszös talajtípusokon, de kötöttebb talajon is képes nagy mértékű károkozásra. Magyarországon leginkább É-K Alföld és a Duna-Tisza köze a legveszélyeztetettebb terület ebből a szempontból.

A szélerózió hatása nálunk nem olyan látványos, mint a vízerózió, csak hosszabb idő elteltével lesznek szemmel látható nyomai.
A talajból történő tápanyagelvitel mértékét laboratóriumi vizsgálatokkal lehet tetten érni, illetve talajréteg vastagság méréssel, valamint ún. talajcsapdákkal.

A szélerózió okai között első helyen szerepelnek az erdőírtások, melynek következtében eltűnnek a gyepterületek és erdősávok. Az így keletkező hatalmas szabad területeken fokozódik a szélmozgás, nincs, ami rögzítené a talajfelszínt.

A másik emberi tevékenység, mely felerősíti a deflációt, az a hibás talajművelés: a vetésforgók és a szervestrágyázás hiánya, valamint a ritkás vagy hiányzó talajtakaró növényzet.

A talajvíz-gazdálkodás szintén nem megfelelő, így túl nagy felületű, sima, száraz talajfelszínek keletkeznek, melyekről talajtakaró növényzet hiányában a szél sokkal erőteljesebb károkat okoz.

Füst:

A füst különféle gázok keverékének összefoglaló neve, melyek forrók, felfelé szállnak, laza sűrűségűek, részben átlátható szürke színűek.
Ezek a kis mérettartományba (0,1-0,3 um) sorolható gázok apró, ám szilárd részecskék egyvelegét alkotják. Fizikai vonatkozásban diszperz, (kétkomponensű) jelenségként határozható meg.

Tehát egy olyan rendszer, amelynél a levegőben vagy egyéb halmazállapotú diszperz (kétkomponensű) környezetben az égés folyamata során létrejövő gázok, illetve a porlasztott, szilárd halmazállapotú részecskék vegyülnek.

A füst szabad szemmel jól látható és érzékelhető, szilárd részei a hamu, a pernye, vagy a korom.

A szmog a füstgázoknak az a területe, amely szén-monoxidot, kén-dioxidot és szén-dioxidot is tartalmaz, gyakran vízgőzzel vegyítve, mellyel reakcióba kerülve erőteljes környezetkárosító károkat okoz, pl. savas eső formájában.

Nitrifikáció:

A biológiai oxidáció második szakaszában, az ún. nitrogénfázisban történő folyamatok gyűjtőneve a nitrifikáció. A teljes folyamat részeként először a szerves anyagok nagy része oxidálódik, ahol a szén-lebontó baktériumok élénkebb működést mutatnak, majd ezt követően alakulhat csak ki a nitrifikáció.

Környezethasználat:

Élőhelyünket különféle tevékenységekre vesszük igénybe, azaz használjuk.  Természetes környezetünk sokféle alkotóelemének emberi célokra történő használata hatósági engedélyköteles a lehetséges károk, környezetszennyező tevékenységek elkerülése miatt.

Környezetünk nagyon összetett rendszert fog össze: kémiai, biológiai és fizikai körülmények komplex egyvelege. Élőhelyünk egyik lehetséges felosztása, tagolása: levegő, felszín feletti és alatti vizeink, talaj, élő ökoszisztéma (állatok, növények).

BOI:

BOI-nak nevezzük azt a biokémiai oxigénigényt/oxigénfogyasztást, amelynek során a vízi ökoszisztémában lévő mikroorganizmusok a szerves anyagok lebontásához adott idő alatt milyen mértékű oxigénmennyiséget használnak fel aerob úton.