Jövőnk záloga: a fenntartható fejlődés

A fenntartható fejlődés (angolul sustainable development) nem új fogalom, és ma talán aktuálisabb is, mint valaha. A bolygónk és élővilágunk megóvása érdekében át kell gondolnunk fogyasztási szokásainkat, erőforrásaink felhasználását és a fejlődésről alkotott nézeteinket is. Az alábbi blogbejegyzésben bemutatjuk, miért kiemelt fontosságú a fenntartható fejlődés a jövőnk érdekében.

Mi az a fenntartható fejlődés?

A fogalom egy olyan életformát, fejlődési folyamatot jelöl, amellyel nem zsákmányoljuk ki a természetet, hanem egyfajta körforgást fenntartva és a saját szükségleteinket optimalizálva biztosítjuk a jövő generációi számára az élőhelyet. Ehhez fontos szempont, hogy nem elég csak beszélni róla: át kell állnunk egy radikálisan másfajta szemléletmódra, majd a gyakorlatban is el kell kezdeni megvalósítani a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó törekvéseket.

Ebben a szemléletben a fejlődés mind gazdaságilag, mind társadalmilag, mind pedig a környezetet tekintve ugyanúgy folyamatos, azonban lényeges különbség, hogy a nem használunk fel minden erőforrást, és nem termelünk környezetre és társadalomra ártalmas módon. Nehéz ezt egy olyan világban megvalósítani, ahol a pénz és a profit állnak a középpontban, azonban az élhető és fenntartható jövő érdekében bizonyos önös érdekekről muszáj lesz lemondani.

Az ENSZ még korábban összesen 15 olyan globális kihívást állapított a Millenium Project keretében, melyekre megoldást kell találni 2030-ig. A tervezetben 17 fenntartható fejlődési cél szerepel, melyek elérésével normalizálhatóvá válhat az élet a bolygónkon. Az Európai Unió is csatlakozott ehhez a folyamathoz.

Mivel tudunk fenntarthatóak maradni?

Körforgás és újrahasznosítás

A fenntarthatóság lényeges alapja a körforgás fenntartása, vagy épp kialakítása azokon a területeken, amelyek még nem így működnek. A természet körforgásban, önfenntartóan működik, az emberi élet azonban már régóta nem ehhez alkalmazkodik. Az állandó fogyasztással és túltermeléssel károkat okozunk, holott sokkal egyszerűbb és környezetbarátabb megoldás lehet, ha a gazdaságban és a társadalomban is ezt a körforgást valósítanánk meg.

A körforgás elmélete az újrahasznosításon alapszik: bármilyen termelés, előállítás során, ha van elég energia, a keletkezett hulladékanyagot újra tudjuk hasznosítani. Ezáltal egyfajta zárt körforgást hozhatunk létre, melyben nem jön létre felesleg, hisz a hulladékot is felhasználjuk, és energiát nyerünk belőle. A begreennél elkötelezettek vagyunk az újrahasznosítás mellett, így például számos olyan csomagolóanyagot gyártunk, amelyek újrahasznosított anyagokból készülnek, és komposztálhatók, mint például a papírzacskó vagy a papírdoboz.

Túlfogyasztás csökkentése, megújuló erőforrások használata

Évente sajnos egyre hamarabb jutunk el a túlfogyasztás napjáig. A Föld tartalékai is végesek, az ember pedig hajlamos többet fogyasztani, mint amekkora mennyiségben valójában szüksége lenne rá. Fontos lenne integrálni azt a szemléletet, hogy csak annyit fogyasszunk, ami elég számunkra. Ne vásároljunk új elektronikai eszközt csak azért, mert megjelent egy jobb a piacon, ne vásároljunk többet, mint amennyit valóban meg is eszünk, illetve keressük a környezetbarát termékeket, amelyek lebomlanak, nem károsítva a talajt.

A megújuló erőforrások fogyasztását is olyan mértékig használjuk, amely kevesebb annál, mint amit a természet megtermelni képes. Így a környezet meg tud újulni, és megvalósulhat a fenntartható fejlődés.

A radikális változáshoz radikális változtatásra van szükség, amelynek a begreen is elkötelezett támogatója. Ha környezetbarát termékeket keresel, vedd fel velünk a kapcsolatot!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük