Vendéglátóipari élelmiszer csomagolás – begreen termékek

A street food és az újrahasznosítás

A túlnépesedés korában az újrahasznosítás nemcsak divatos kifejezés lett, melyet már mindenki ismer vagy ismerni vél, hanem égetően szükséges is. Alkalmaznunk kell az iparban, a gazdaságban és saját privát életünkben is. Ezzel a környezetvédelmi küldetéssel harmóniában fejlesztik folyamatosan a street food termékek csomagolását, illetve azok alapanyagait is.

Az elsődleges cél a műanyag termékek használatából fakadóan keletkező hatalmas mennyiségű hulladék csökkentése.  

Természetesen a megelőzésre is nagy hangsúly kell fektetni, ezért az iskolai oktatás szemléletformáló hatásával is élnek, továbbá a felnőttek hiteles tájékoztatása és segítő információkkal való ellátása is a fő célkitűzések között szerepel.

Társadalmi felelősségvállalás

A nagy mennyiségű hulladék lebomlási ideje igen hosszú, sokszor 100 évig vagy még tovább is eltart, a hulladék pedig eközben szennyezi az élővilágot.  Az újrahasznosítás során ezért a szemét egy részéből értékes nyersanyagokat állítanak elő, így ezek ismét részt vehetnek a körforgásban és csökkenthető a hulladék mennyisége.

A világ gigacégeinek felelőssége óriási, hogy egy fenntarthatóbb életmód felé tereljék a fogyasztói társadalmat és a cégek működtetése során is ezen elvek szerint szabad működniük. Reményt keltő kezdeményezéseket és komoly eredményeket is láthatunk erre.

Sup-direktíva előírásai az egyszer használatos műanyagok helyett

A Sup (single-use plastics) iránymutató intézkedési éppen ezt a teljességet, a folyamatok egymást kiegészítő körforgását hivatott életre kelteni. Lényege az egyszer használatos műanyagok drasztikus visszaszorítása és környezetbarát alternatívák bevezetése helyettük.

A leggyakoribb egyszer használatos műanyag típusok: a különféle italok kupakjai, a műanyag zacskók, az ételdobozok, műanyag tányérok, élelmiszer-fóliák, üdítős palackok, fedők, evőeszközök, szívószálak, keverők, cigarettavégek.

A felsorolásból látható, hogy ezeket, vagy nagy részüket szinte kivétel nélkül mindenki használja a mindennapjai során. Éppen ezért nagyon nehéz ezeket kiiktatni az életünkből. A gondolkodásmód gyökeres átformálása, ezzel együtt egy újfajta látásmód integrálása van tehát a középpontban.

A SUP-direktíva gyakorlati megoldásai olyan alapanyagok bevezetését és ezekből olyan termékek előállítását tűzték ki célul, melyek mérgező anyagoktól mentesek és teljes mértékben környezetbarát anyagok, továbbá könnyen lebomlanak a természetben, vagy speciális üzemben komposztálhatóvá tehetők.

PLA csomagolóanyagok, mint bioműanyagok

A PLA egy kiváló és igen egyedi innováció. A PLA ugyanis egy speciális bioműanyag. 100 %-ban természetes összetevőkből áll, készülhet kukoricakeményítőből, maniókagyökérből, illetve cukorrépából is.

Neve a polylactic acid rövidítése, amely politejsavat jelent magyarul. Megújuló alapanyagokból állítható elő, felhasználás után pedig ártalmatlanítható elégetéssel is, ám hasznosabb a komposztálása.

Ez kétféle módon mehet végbe: a házi komposztálás során alacsonyabb hőfokot képes elérni, ezért itt 180 nap a bomlási ideje, míg a kereskedelmi komposztálás során ezt az időintervallumot 90 napra képesek redukálni a magasabb hőmérséklet miatt. De mindkét esetben gyors, könnyű és értékes tápanyagokat kapunk végeredményként.

PLA élelmiszeripari csomagolás készítése

PLA termékek előállításánál csak magas keményítőtartalmú növényekkel dolgozhatunk, ilyen például a kukorica. A növény egyéb felhasználásai során a keletkező hulladékokban, melléktermékeikben lévő tejsavat összegyűjtik, és granulátumokká alakítják át. Ezekből a szemcsékből készülnek később a PLA csomagolóipari termékek. Az élelmiszerekkel való közvetlen érintkezésnél az Európai Élelmiszer biztonsági Hatóság (EFSA) hivatalosan és elismerten jóváhagyott döntése, hogy a PLA biztonságos alapanyagnak minősül.

Miktől különleges a PLA csomagolás?

A PLA bioműanyagoknak rendkívül sok előnye van, hátránya pedig nincsen. A PLA tartása meglepően erős, formáját kiválóan megtartja. Átlátszó, így az ételek csomagolásánál kellemes, esztétikus látványt kínálnak a fogyasztóknak.

A PLA a hőre lágyuló anyagok tulajdonságaihoz hasonló, ám mivel növényi anyagokból épül fel, biológiailag lebomló alapanyag.

Az extrém magas hőt nem viseli jól, ezért jobbára hideg élelmiszerek tárolására javasolt, meleg ételeknél 40°C fok alattiakhoz használható.

Egy speciális eljárással viszont forró élelmiszerekhez, italokhoz is használható, ez a A CPLA (crystallised polylactic acid), melynek egyik legerősebb előnye, hogy zöldségek, gyümölcsök hosszabb ideig való frissen tartására az egyik legkiválóbb megoldást kínálja. A különféle termékeken kötelező feltüntetni, hogy a termék PLA-ból készült, a szívószálon pedig a csomagoláson található meg a jelzése.

A begreen webshop környezetvédelmi szempontból is kiváló minőségű termékei

A begreen webshop környezetbarát termékei a vendéglátásban lévő élelmiszerek csomagolásához, az ételek, italok tárolásához szükséges anyagok kifogástalanok és magas minőséget képviselnek.

Mivel ezek a termékek a vendéglátóipar területén használatosak, a funkcionalitás mellet a dizájn is elsődleges szerepkört kapott.

A Sup irányelvek tehát a csomagolástechnika, ezen belül az élelmiszer csomagolás szempontból nézve is döntő fontosságúak, megújítják ezeket az iparágakat, hiszen rengeteg egyszer használatos, környezetbarát csomagolóanyagra van szükség folyamatosan a különböző élelmiszerek csomagolásához, kiszállításához, elviteles értékesítéséhez.

Tekintse meg környezetbarát termékeink gazdag kínálatát!

Kérdése, észrevétele van? Vegye fel velünk a kapcsolatot, munkatársaink várják jelentkezését!